Zero waste, návrat k tradici

Kvě 25, 2019 | Články

Ať se zeptáte kohokoli, kdo žije „zero waste“ (bez odpadu), řekne vám, že tento životní styl není žádnou novinkou. Spíše než novým trendem je návratem k dávno prověřené tradici. Zeptejte se svých rodičů a prarodičů, jestli jsme objevili Ameriku a oni vám potvrdí, že principy zero waste jsou velmi podobné tomu, jak žili oni. 😊

Když přemýšlím nad životem „bez odpadu“ v dobách mých rodičů a prarodičů, zjišťuji, že u nich můžeme najít povzbuzení a inspiraci, jak snížit množství odpadu, a učit se ze zkušeností celých generací před námi.

Zde najdete několik činností, které jsou blízké tradičnímu způsobu života a zároveň mohou být inspirací pro nás. V minulosti fungovaly skvěle, proč se nepoučit z toho, co bylo dobré?!

Vaření bez polotovarů

Umění uvařit pokrm od základu, bez polotovarů, je dovednost, která byla v minulosti zcela normální. Doma vařená jídla čerpají ze sezónních potravin, a proto jsou mnohdy zdravější.

Sezónní stravování

Právě dozrávající nebo skladované potraviny byly hlavní součástí stravy našich předků. Dnes můžeme sehnat cokoli v kteroukoli roční dobu, ovšem často za cenu dovozu z opačného konce světa.

Konzervace

Nakládání a jiné tradiční způsoby konzervace zajišťují, že žádné potraviny nepřijdou na zmar a navíc šetří energetické zdroje jako např. elektřinu, která je potřeba k zamražování potravin.

Malí a lokální výrobci a pěstitelé

V minulosti vždy existovali výborní místní řemeslníci a pěstitelé, jejichž výrobky byly známé svou vysokou kvalitou široko daleko. Když nakupujete lokálně, víte lépe, co a odkud kupujete, a zároveň podporujete místní komunitu.

Věšení prádla

Šetříte elektrickou energii a pomáháte prodloužit životnost svého oblečení.

Oprava oblečení

Dnes je až příliš samozřejmé řešit skrvnu, roztržení nebo obnošení oblečení tím, že je prostě vyhodíme. Jednoduché opravy oblečení jsou dovedností z nedávné minulosti, která může prodloužit život našich oděvů.

Pěstitelství

Pěstování vlastních zeleniny a ovoce nás nalazuje na rytmus ročních období a slouží jako připomínka toho, kolik úsilí je potřeba k získání potravin, a proč bychom jimi tedy neměli plýtvat.

Čištění

Ocet a jedlá soda nebo citrón a sůl dokážou v čištění povrchů zázraky. V zero waste jsou tyto tradiční ingredience základem každého úklidu.

 

Dobré věci jsou skrátka věčné a můžete je najít v každé době. Moje babička by vám to určitě potvrdila. 😊

Související příspěvky

Levandulová královna

Levandulová královna

S levandulí se potkáváme celé léto. Je totiž velkou milovnicí slunce a suchého počasí. Svými...

Letní rozmazlování

Letní rozmazlování

Léto nás svými slunečnými a teplými dny neustále láká vyrazit ven, projít se po turistických...